Dit is een digitale nieuwsbrief

Klik hier onder om de nieuwsbrief te lezen

Terugblik Atelier-activiteiten:

Zomerwerkweek Kunststof.

Voor het eerst organiseerden we dit jaar een werkweek kunststof in de zomervakantie
in ons eigen atelier. Deze week is zo succesvol verlopen, dat we hem komend jaar gaan herhalen!

Beeldhouwweken.

De beeldhouwweken op landgoed Marmonfosse waren fantastisch: een prachtige accommodatie, stralend weer en een werkelijk drie-sterren catering door Hendrik-Jan en Marjan van Griensven!

Open dag.

De open dag op 15 september was met bijna 100 belangstellenden zeer geslaagd. De kunststofdemonstratie van Gérard trok veel belangstelling en ook het bronsgieten was weer spectaculair! In kleine kring sloten we de dag af met een heerlijk dinertje, geserveerd door onze huiscateraar Hendrik-Jan van Griensven!

Demonstratie kunststof.

Als vervolg op de open dag organiseerden we op donderdagavond 3 oktober nog een demonstratieavond voor het tonen van de mogelijkheden van de nieuwe generatie kunststoffen. Deze avond trok zoveel belangstellenden, dat we  in de toekomst meer van deze thema-avonden gaan organiseren.  Zo kunnen we belangstellenden geheel vrijblijvend kennis  laten maken met verschillende beeldende technieken en materialen.

Jaarprogramma 2013-2014

Het nieuwe seizoen is in volle gang: De workshop Brons patineren en de cursus Bronsgieten liggen alweer achter ons.
Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten, die nog op het programma staan. Voor alle activiteiten kun je je nog aanmelden: beeldhouwservicecentrum@hetnet.nl

Demonstratieavond: van was naar brons!

Op donderdagavond 16 januari organiseren we weer een demonstratie-avond.
Aanvang: 19.30 uur, max. aantal deelnemers 20, einde om 22.00 uur. Deelname is gratis en op volgorde van aanmelding. Vol is vol!! U kunt zich aanmelden via ons mailadres: beeldhouwservicecentrum@hetnet.nl
Op deze avond is het onderwerp: Het proces van cire-perdu bronsgieten. Aan de hand van werkstukken, die zich in verschillende fases van het proces bevinden, wordt het proces van was naar brons aanschouwelijk gemaakt.
Gedemonstreerd wordt: het vormgeven in was, het gietklaar maken van het beeld, (het aanbrengen van de gietkanalen), het invormen van het beeld in de gietmal, en het afwerken en patineren van het gegoten bronzen beeld.
Ook tonen we een film, om het proces toe te lichten. Tevens bestaat de mogelijkheid om op deze avond een werkstuk mee te brengen, wat u zou willen laten gieten in brons. We maken dan vrijblijvend een raming van de kosten voor u. Als vervolg op deze demonstratieavond wordt u in de gelegenheid gesteld om op zaterdag 15 maart, om 11.30 uur, aanwezig te zijn bij het bronsgieten.

Cursus Kunststof: zaterdag 19 januari van 10.00 tot 16.00 uur, en

woensdagavond 22 en 29 januari, 5, 12 en 19 februari, van 19.30 tot 22.30 uur. Info: www.beeldhouwatelier.com , of vraag de folder aan!

Cursus Bronsgieten:

Ons is gebleken dat het regelmatig voorkomt dat deelnemers aan ons cursusaanbod van heel ver komen. De reistijd is dan vaak een serieuze belemmering om een avondcursus te volgen. Daarom bieden we de cursus Bronsgieten voor beginners nu aan op zaterdagochtenden. De cursus zal gegeven worden op:
5 zaterdagochtenden, van 10.00 tot 13.00 uur.
Zaterdag 15 en 22 februari, bronsgieten op zaterdag 15 maart, zaterdag 22 en 29 maart.
Voor deze cursus zal binnenkort een folder verkrijgbaar zijn en natuurlijk komt de informatie z.s.m. op onze website.

Zomervakantieprogramma 2014:

Werkweken kunststof in eigen atelier.
We zijn druk met het organiseren van twee 4-daagse werkweken Werken met kunststof.
Het betreft een week voor beginners:

  • Week 30: van maandag 21 t/m donderdag 24 juli,en een week voor gevorderden:
  • Week 31: van maandag 28 t/m donderdag 31 juli.

In de eerste week bieden we u een introductieprogramma, waarin u leert werken met een aantal verschillende kunststoffen en verwerkingstechnieken.
De tweede week is bedoeld om, met de geleerde vaardigheden een kunststof beeld naar eigen ontwerp van grotere afmetingen te verwezenlijken. De folder sturen we u op aanvraag toe.

Beeldhouwwerkweken zomer 2014.

De werkweken beeldhouwen vinden ook dit jaar weer plaats op Landgoed Marmonfosse in de Vogezen. In tegenstelling tot andere jaren zullen deze werkweken plaatsvinden in week 34 en 35. Week 34: van zaterdag 16 t/m zaterdag 23 augustus en week 35: van zaterdag 23 augustus t/m zaterdag 30 augustus. Ook deze keer zullen we kunnen genieten van de excellente maaltijden van onze koks Hendrik-Jan en Marjan van Griensven. We werken aan het actualiseren van onze folder, die we u op uw verzoek graag toesturen!

Exposities van kunstenaars Beeldhouwatelier:

Kunstenaarscollectief Attitude.
Attitude, bestaande uit Margot Oomen, Greet Gadella, Jeanne Tax en Maryse v.d. Nobelen exposeerden deze zomer hun beelden in de beeldentuin van Restaurant De Zwaan, in Borkel en Schaft. Deze maand waren hun werken te zien in het Kruithuis in ’s Hertogenbosch.

Kunstroute KempArt 2013, Turnhout.
Dit jaar werd voor de 5e keer de kunstroute in en om Turnhout georganiseerd. Ter ere van dit jubileum werden ook enkele kunstenaars van buiten de regio geselecteerd, o.a Greet Gadella en Els van Amelsfort.

Expositie A2, Steenfabriek Gilze.

In oktober nam kunstenaar Henri Giebels deel aan de expositie van kunstenaarscollectief A2, in de Steenfabriek in Gilze.

Expositie nu:

Tot 9 december exposeert Ben Leferink, als lid van de Bergeijkse Kunstenaars Vereniging, in het Glazen Paviljoen te Bergeijk, www.bergeijksekunstenaarsvereniging.nl
Ben exposeert een overzicht van zijn beelden uit de afgelopen 10 jaar. Het glazen paviljoen zelf is niet toegankelijk: de beelden van Ben zijn van buitenaf te zien.

Op zondag 1 december, 14.00 uur willen we een bezoek brengen aan deze expositie.
Ben zal dan aanwezig zijn om ons rond te leiden en zijn werk toe te lichten.Iedereen is welkom! Laat even weten of je komt: beeldhouwservicecentrum@hetnet.nl
Het Glazen Paviljoen staat bij het Bezoekerscentrum Teutenhuis, Domineestraat Bergeijk. We verzamelen daar ter plekke om 14.00 uur.

OPROEP:

Beeldhouwers worden uitgenodigd mee te doen aan de Kunstschouw Westerschouwen 2014.
Elke zomer vindt  op het eiland Schouwen Duiveland een grote kunstmanifestatie plaats. In 2014 zal deze manifestatie plaatsvinden van 14 t/m 22 juni.
Informatie, voorwaarden en deelnameformulier zie: www.kunstschouw.nl
Aanmelden kan tot 1 december. Er is een commissie die vervolgens beslist of je toegelaten wordt.

Bronsgieten:

Hieronder het overzicht van de dagen, waarop brons gegoten gaat worden. In verband met het uitstoken van de mallen dienen werkstukken, die gegoten gaan worden,  uiterlijk op de maandag, voorafgaande aan de gietdatum ingevormd te zijn.

De bronsgiet data:

  • 14 dec. 2013
  • 25 jan. 2014
  • 15 mrt. 2014
  • 10 mei 2014
  • 21 juni 2014

Vakantiesluitingen.

In de volgende periodes komen de atelierwerkdagen te vervallen:

  • Kerstvakantie: 21 dec. t/m 5 jan. 2014
  • Carnavalsvakantie: 1 t/m 9 maart 2014
  • Meivakantie: 26 april t/m 5 mei 2014

Vriendelijke groeten,
Els van Amelsfort

Charles Vergouwen