Werkweek Kunststof

Werken met kunststof voor beginners

Werkweek Kunststof voor beginners

Werken met kunststof voor beginners in het beeldhouwatelier Charles Vergouwen te Rijen.

Beeldhouwatelier Charles Vergouwen is gesitueerd op het industrieterrein De Haansberg te Rijen.
Het atelier heeft een werkruimte van 300 m² , en is volledig geoutilleerd voor het werken in steen, brons en kunststof. Ook beschikt het atelier over een eigen bronsgietinstallatie.

Elke zomer organiseert het atelier een 4-daagse introductiecursus werken met kunststof voor beginners in het eigen atelier, Dorpenbaan 20 te Rijen.

Data: Maandag 11 t/m donderdag 14 juli 2016, dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur.

In vergelijking met brons en steen is kunststof een materiaal met veelzijdige toepassingsmogelijkheden, en daardoor een goed alternatief voor het opbouwen en gieten van beelden. Het bewerken en afwerken van beelden in kunststof is eenvoudiger dan het werken in brons of steen. Kunststof biedt mogelijkheden, die in andere materialen niet te verwezenlijken zijn.

4-daagse werkweek Kunststof voor beginners:

In deze werkweek staat het werken en experimenteren met een nieuwe generatie kunststoffen centraal.
U leert in deze werkweek werken met diverse soorten kunststoffen, zoals: siliconenrubber, harde en zachte poly-urethaan, plasti-crete en epoxy. Met deze materialen leert u een mal maken, beelden gieten, opbouwen, lamineren en afwerken.

Ook wordt aandacht besteed aan het kleur-coaten van de beelden, met verschillende middelen en technieken.
Vanwege de veelheid van bewerkingen werken we met beelden van klein formaat.
U kunt naar hartenlust experimenteren met het gieten en lamineren van uw beelden met  verschillende kunststoffen, al dan niet met andere toegevoegde materialen.
Op de laatste dag  worden de beeldjes afgelakt met DD-lak en presentatie-klaar gemaakt.

De week wordt afgesloten met een kleine tentoonstelling van de gemaakte werkstukken, met werkbespreking, onder het genot van een drankje. U ontvangt een uitgebreide reader met informatie over de gebruikte materialen en technieken. Aan het eind van de werkweek kunt u desgewenst diverse materialen aanschaffen, om thuis verder mee te experimenteren.

De werkweek is geschikt voor beginners, die willen kennismaken met de beeldende mogelijkheden van kunststoffen, en voor ervaren beeldend kunstenaars, die nieuwe toepassingsmogelijkheden willen verkennen. 
Het maximaal aantal deelnemers is 12 personen.

Voorbereiding voor deze werkweek:

Voor het maken van de mal kunt u uw eigen beeldjes meebrengen, of er een speciaal voor maken. Deze beeldjes moeten eenvoudig van vorm zijn, niet teveel ondersnijdingen, max. 400 ml. volume (plm. 5x10x15 cm).
Aan het begin van de werkweek kiest u, in overleg met de docent, één van uw beeldjes uit om een siliconen mal op te maken.

Algemene informatie:

De cursusdagen zijn van 9.30 uur 12.30 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur, met in de ochtend en in de middag een kleine koffie/thee pauze.
Op internet vindt u desgewenst een ruim aanbod van diverse overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van ons atelier. Uw docent tijdens deze werkweken is beeldend kunstenaar Gérard Dielemans.

Inschrijfformulier:

Download hier het PDF inschrijfformulier

Algemene voorwaarden:

Kosten: € 295,=, incl. reader, excl. gebruikte materialen. Wij verzoeken u om het cursusgeld over te maken op bankrekening IBAN: NL 62 INGB 0002154244, t.n.v. Beeldhouwservicecentrum Charles Vergouwen te Rijen, o.v.v. Kunststof 1.
Na ontvangst van uw betaling ontvangt u een bevestiging van uw inschrijving. 
U kunt uw reservering opzeggen tot 1 juni, waarbij uw betaling, onder aftrek van € 30,= administratiekosten, wordt gerestitueerd.Bij opzegging na deze datum vindt geen restitutie van cursusgeld plaats, in overleg kunt u uw inschrijving overdragen aan een ander.

Indien deelname aan de werkweek niet kan doorgaan, omdat deze is volgeboekt, of door overmacht bij de organisatie, heeft u recht op volledige restitutie van het door u betaalde bedrag. De organisatie is niet aansprakelijk voor letsel, opgelopen tijdens verblijf en cursusactiviteiten en voor vermissing van, of schade aan persoonlijke bezittingen.

Over Gérard Dielemans

Gérard Dielemans is geboren op 13 augustus 1979 te Tilburg. Gérard heeft meer dan 15 jaar ervaring met het werken met kunststof, zowel in bedrijven m.b.t. industriële vormgeving als bij kunstenaars in de (toegepaste) kunst.
Hij was betrokken bij de uitvoering van speciale projecten in kunststof in zeer groot formaat.
Sinds 10 jaar is hij verbonden aan het Beeldhouwatelier Charles Vergouwen. Van hem leerde hij het vakmanschap in de technische ondersteuning bij de uitvoering van kunstwerken in opdracht van diverse beeldend kunstenaars.

De laatste jaren heeft Gérard zich ontwikkeld als een enthousiasmerende docent. Door zijn fascinatie met kunststof is hij altijd op zoek naar het experiment, nieuwe producten en nieuwe mogelijkheden.
In diverse cursussen leerde hij de deelnemende beeldhouwers de fijne kneepjes van het werken met diverse soorten kunststof, en hun toepassingsmogelijkheden.

Naast het werken met kunststof is Gérard een volleerd bronsgieter. Hij heeft jarenlange ervaring opgebouwd met het gieten en afwerken van beelden in brons. Ook restaureert hij beelden in allerlei soorten (giet)steen in de openbare ruimte.