Charles Vergouwen

Internationaal beeldend kunstenaar

Over Charles

foto-charles-vergouwenCharles Vergouwen is geboren in Roosendaal op 30 mei 1946.
Hij studeerde aan de St. Joost academie in Breda in 1978 en voltooide zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven in 1984.
Als restauratiebeeldhouwer was hij betrokken bij de restauratiewerkzaamheden van de St. Jan’s Kathedraal te ’s Hertogenbosch.
In 1979 volgde hij een specialisatiestudie restauratietechnieken, in Venetië, Italië, aan de Stichting ‘Pro Venetia Viva’.

Charles heeft een grote variëteit aan beelden gemaakt in brons en steen . Nationaal en Internationaal verwierf Charles faam vanwege zijn abstracte werk.
In zijn vroege periode kunnen zijn beelden gekarakteriseerd worden als studies van concepten, zoals potentiële groeikracht en dynamiek.
Zijn stijl kenmerkte zich met name door een klinische blik op de relatie tussen vorm en inhoud.

Door de jaren heen heeft dit zich ontwikkeld tot een typerende, beschouwende stijl, met betrekking tot de ultieme kunstzinnige activiteit, waarbij vorm is beperkt tot de basisfunctie van enkel en alleen de uitdrukking van het wezenlijke, de essentie van het beeld. Veel van zijn beelden zijn te zien in de openbare ruimte: “De omwikkeling”, Grote Kerk, Dordrecht, 1985; “Nationaal monument de Mulder”, Lieshout, 1989; Fonteinen “Genesis”, Schijndel, 1990, “Labrys I”, Heesch, 1991, en de “Boomfontein, Ommen, 2010; “Samen-Leven-Tafel”, Oud-Turnhout, 2011; “Groot Huis”, St. Michielsgestel, 2012; en “Huis Open-Dicht”, Bergen op Zoom”, 2016.

Charles heeft geëxposeerd op een groot aantal tentoonstellingen in Galeries, op Universiteiten en in Musea in binnen- en buitenland.
Zijn exposities in de KUB te Tilburg en het Stedelijk museum in Dordrecht en Amsterdam, in respectievelijk 1985 en 1987; in Nueva Gerona, Isla de la Juventud en ‘El Isa’ Instituto Superior de Arte in Havana, Cuba in 1995; en op Oisterwijk Sculptuur in 2004, 2005 en 2006 zijn enkele van de belangrijke hoogtepunten uit zijn carrière. 
In 2011 organiseerde het Hofke van Chantraine te Oud-Turnhout, een solo-expositie van zijn werk, ter gelegenheid van de onthulling van zijn beeld “Samen-Leven-Tafel” in de winkelstraat van Oud-Turnhout. 
In 2014 en 2015 waren zijn beelden opgenomen in de beeldentuin Interart te Heeschwijk-Dinther.
In 2016 organiseerde architectenbureau van Griensven&Griensven een bijzondere expositie van zijn beelden, in combinatie met bijzondere architectuur.

Als gepassioneerd docent organiseerde Charles verscheidene workshops in zijn eigen atelier, als ook voor de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven en de Koninklijke Academie voor Schone Kunst in Den Haag, in respectievelijk 1985 en 1993; en in het Instituto Superior de Arte in Havana, Cuba, in 1995. Van 2001 tot 2005 doceerde Charles aan het Centrum voor Beeldende Kunst Pieter Breughel te Veghel, en aan het Centrum voor Beeldende Kunst De Krekul in Oisterwijk.
In 2006 zette Charles zijn eigen Centrum voor Beeldhouwkunst op in Rijen. Sindsdien organiseert hij daar workshops in eigen atelier, biedt hij aankomend kunstenaars de gelegenheid zich verder te ontwikkelen en exploiteert hij daar zijn eigen Bronsgieterij.
In 2008, 2010, 2013 en 2015 organiseerden de beeldhouwers, die in zijn atelier werkzaam zijn, onder zijn bezielende leiding de tentoonstellingen Atelier in Beeld.

Kijk ook eens op de persoonlijke website van Charles Vergouwen:

 www.charlesvergouwen.nl

LinkedIn profiel van Charles Vergouwen:

www.linkedin.com